Kan norske prøveskilt brukes i Tyskland?

Spørsmål (og forhåpentligvis svar) knytta til bilimport.

Moderator: frkglad

Post Reply
User avatar
Ole Reidar
Administrator
Posts: 1955
Joined: Thu 19 Jul 2007, 19:04
Location: Førde

Kan norske prøveskilt brukes i Tyskland?

Post by Ole Reidar »

"Jeg skal til Tyskland og hente bil, og i den forbindelse lurer jeg på om jeg kan bruke Norske prøveskilt der nede?"

Svaret på dette er kort og godt nei! Det vanlige å bruke ved eksport ut av Tyskland, er tyske prøveskilt. Disse kjennetegnes av det røde feltet på høyre side av skiltet som viser datoen for når disse går ut. Varigheten kan variere fra noen dager til en mnd.

Å få tak i disse skiltene kan være tidkrevende da kontoret som utleverer disse har begrenset åpningstid. Tipset er derfor å be selger om å ordne det slik at skiltene er på plass når du reiser nedover for å hente bilen. For at han skal ha myndighet til dette må han ha kopi av passet ditt og en skriftlig tillatelse av deg. Prisen for skilt med to ukers varighet er 100 Euro (som skal dekke forsikring osv), i tillegg må du regne med 25 Euro for selve skiltet og 35 Euro i avskiltingsgebyr.

De norske prøveskiltene kan kun brukes innen Norden, men du trenger ikke få norske prøveskilt før du betaler mva på bilen (noen dager etter at du kommer til Norge). Det er nemlig fullt mulig å kjøre med de tyske prøveskiltene i Norge, men når du kommer til tollen for å betale mva så blir disse inndratt. Pass derfor på å ha norske prøveskilt tilgjengelig!

Det er også verdt å merke seg at de tyske skiltene kun har ansvarsforsikring.
sruben
Nybegynner
Posts: 18
Joined: Mon 11 Feb 2008, 22:07

Re: Kan norske prøveskilt brukes i Tyskland?

Post by sruben »

1. Ser at du anbefaler tyske prøveskilt.
Andre steder står det at det er tyske eksportskilt som gjelder.

Hva er forskjellen i praksis og i kroner?

2. Når du henter en bil og passerer tollen, skriver du at de tyske skiltene blir inndratt. Betyr det at du må ha løst ut norske prøveskilt på forhånd før du reiste hjmmeifra som du klistrer på etter å ha passert tollen og betalt mva?

Hvordan stiller dette seg evnt ved bruk av eksportskilter? Kan man kjøre videre hjemover med disse etter å ha passert tollen?
User avatar
Ole Reidar
Administrator
Posts: 1955
Joined: Thu 19 Jul 2007, 19:04
Location: Førde

Re: Kan norske prøveskilt brukes i Tyskland?

Post by Ole Reidar »

1. Eksportskilt er en type prøveskilt i Tyskland, men disse er lovlige utenfor Tyskland (siden de har det røde feltet på seg). Så det er to navn på samme skilt.

2. Første gangen du passerer tollen (Svinesund eller fergekaia du kommer til) så tar de ikke beslag i skilta. Du får et transittpapir som gjør at du får kjøre til nærmeste tollsted der du bor innen noen dager. Dette kan skje på de Tyske prøveskiltene (disse har som nevnt varighet på enten 2 uker eller en mnd). Når du så møter opp på tollstedet for å betale mva noen dager etter at du kom til landet med bilen så må du ha fått tak i norske prøveskilt fordi de Tyske prøveskiltene vil bli inndratt på dette tidspunnktet.

Håper dette var oppklarende.... :)
Ole Reidar Dvergsdal
Admin

2022 Porsche Taycan Cross Turismo 4
x 2020 Audi E-Tron 55 S-line
x 2017 Tesla Model S 75D
x 2015 Tesla Model S 70D
x 2012 Audi A6 Avant 3.0 TDI Quattro S-Tronic
sruben
Nybegynner
Posts: 18
Joined: Mon 11 Feb 2008, 22:07

Re: Kan norske prøveskilt brukes i Tyskland?

Post by sruben »

Skjønner, takk for svar!
Post Reply